sábado, 1 de mayo de 2010

MOSQUITO TRIGRE

Y a este si le tengo miedo... copio un texto íntegro del Ajuntament de Badalona sobre este tema, espero que os sirva de ayuda...

La constatació a finals del mes de setembre de 2007, per part del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, de la presència del mosquit tigre a Badalona,ha fet que la ciutat fos inclosa dins del Programa de Control de Mosquit Tigre a Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.
El mosquit tigre és una espècie asiàtica que té presència a Catalunya des de l’any 2004, a Sant Cugat del Vallès, i que de forma expansiva ha anat estenent-se fins a 55 municipis: 2 a l’any 2004, 9 més al 2005, 16 més al 2006 i 28 més al 2007. Fins al 2007 aquests municipis estan situats a l’entorn del Vallès, del Baix Llobregat i del Barcelonès i fins i tot alguns del Maresme, i l’expansió és per proximitat en forma de taca. A l’any 2008 ja saben que ha aparegut en la província de Girona donant un salt territorial important.
Què és?
És uns mosquit amb una coloració característica, ja que el seu cos d’adult és negre amb ratlles transversals de color blanc brillant. És petit, la seva mida oscil·la entre els 2 i 10 mm, però molt ràpid, tremendament àgil i agressiu. El nom de mosquit tigre li ve donat per aquesta agressivitat i per les ratlles del seu cos.
On es desenvolupa?
El mosquit tigre, com tots els mosquits necessita aigua pel seu desenvolupament. La femella posa els ous arran de petites acumulacions d’aigua estancada, aquests ous es transformen en larves –que estan dins l’aigua- en pupes i, al cap de dies, en mosquit adult. Aquest cicle dura entre 8 i 12 dies.L’adult prefereix els llocs humits, ombrívols ,foscos amb vegetació, especialment en jardins a cases particulars. La seva vida mitjana es de 14 - 20 dies.La femella fa diverses postes d’ous durant la seva vida. Cada posta és d’aproximadament uns 80 ous. Per fer les postes, la femella necessita la sang humana i, en conseqüència, pica.
Què fa?
Apareix amb les primeres calors, a la primavera i desapareix amb els primers freds, a principis o mitjans de novembre, però les darreres postes d’ous queden hibernades i resistents al fred i són les que esclataran a la primavera i donaran els primers nous individus. Des de la seva aparició fins a finals d’octubre, és molt actiu, especialment durant el dia i principalment a l’exterior de les cases. És un mosquit de vol baix i de desplaçaments curts que rara vegada superen els 300-400 metres del seu punt de cria.
La picada
La picada del mosquit tigre no es diferencia de les picades d’altres espècies de mosquits. Pica principalment de dia, normalment a les cames, produint un gran nombre de picades, que són força doloroses.
Com combatre’l?
Cal evitar tenir-lo a casa de tal manera que hi ha tot un seguit d’accions que es poden fer per prevenir la seva presència, i la de la resta de mosquits, bàsicament encaminades a l’eliminació del màxim nombre de llocs d’acumulació d’aigua:
-Buidar dos cops per setmana els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, plats d’animals domèstics, piscines de plàstic, etc.
-Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i les basses petites.
-Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
-Evitar els forats i les depressions del terreny on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d’arbres omplint-los de sorra.
-Eliminar l’aigua dels recipients on trobem larves del mosquit.
-Eliminar l’aigua acumulada en pneumàtics.

Tractament amb plaguicides
Els tractaments amb plaguicides contra els mosquits adults no resulten eficaços, no contribueixen a controlar la plaga i s’han de repetir freqüentment, a banda, de no ser innocus per a les persones, els animals i les plantes. Segons els experts, el més efectiu és l’eliminació de tots els punts de cria per les larves i el tractament amb larvicides dels que no es puguin eliminar.
Si ens pica, que hem de fer?
Rentar i desinfectar bé la zona de la picada. No gratar-se. Si persisteixen les molèsties, cal que consulteu al vostre metge de família. Si voleu evitar les picades d’aquest mosquit es preferible que utilitzeu roba de màniga llarga, pantalons llargs i mitjons, de color clar. Si utilitzeu repel·lents, cal que tingueu en compte que es tracta de productes químics, heu de llegir i seguir les instruccions d’ús del repel·lent, no aplicar-lo damunt la roba, cal evitar usar-lo en els infants (mai als nens més petits de dos anys) i en tot cas mai se’ls posarà a les mans (que se les poden ficar a la boca o tocar-se els ulls). Quant no calgui el repel·lent s’ha de netejar la pell amb aigua i sabó. Si el repel·lent us causa qualsevol reacció a la pell, us renteu bé la pell i consulteu al vostre metge de família.
Tinc el mosquit tigre a casa, que haig de fer?
Si detecteu la presència del mosquit a casa convé eliminar els punts amb aigua acumulada per evitar la posta d’ous i el creixement de les larves. Podeu evitar l’entrada del mosquit al vostre habitatge instal·lant teles mosquiteres que n’impedeixin el pas per finestres, portes i altres obertures.

Per a més informació:
Regidoria de SalutProtecció de la SalutTel. 934832777
Temes relacionats:
Espero que nadie se moleste por haber copiado el artículo pero creo que al ser por este problema no lo tengan en cuenta, ante todo hay que "propagar" esta información a la mayor cantidad de personas posibles

No hay comentarios: